Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GenelManşet

Gündemdeki Sorulara Cevap Geldi MKE Özelleşmeyecektir

MKE A.Ş. çalışanları Daimi Kamu İşçisidir. Daimi Kamu İşçisi; kamu kurum ve kuruluşları ile Kamu Şirketlerinde 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışan işçilerdir.

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

MKE AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Yasin Akdere MKE AŞ ile ilgili son günlerde kamuoyunda dolaşan bilgi kirliliğine son verecek soruları yanıtladı.

MKE A.Ş. KAMU ŞİRKETİ MİDİR?

Evet. MKE A.Ş., Kamu Şirketidir. Yönetimi ve sermayesi Devlete ait olan şirketler; Kamu Şirketleridir. Bu bağlamda; 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile yapılandırılan MKE A.Ş. de, sermayesinin tamamı ve yönetimi Devlete ait olan bir Kamu Şirketidir.

MKE A.Ş. ÇALIŞANLARI DAİMİ KAMU İŞÇİSİ MİDİR, BUNUN YASAL DAYANAĞI NEDİR?

Evet. MKE A.Ş. çalışanları Daimi Kamu İşçisidir. Daimi Kamu İşçisi; kamu kurum ve kuruluşları ile Kamu Şirketlerinde 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışan işçilerdir. MKE A.Ş. nin sermayesinin tamamı ve yönetiminin Devlete ait olduğu, çalışanlarının da Daimi Kamu İşçisi olduğu açık ve nettir. Değerli çalışma arkadaşlarım;7330 sayılı Kanun ile; işçi arkadaşlarımızın Daimi Kamu İşçilik hakları, mevcut iş sözleşmeleri ile birlikte MKE A.Ş.de güvence altına alınmıştır.Bilindiği gibi; Daimi Kamu İşçilerinin mali, sosyal ve özlük hakları; 6356 sayılı “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun Ek 2 nci maddesi doğrultusunda Hükümet, kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında imzalanan “Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü” ile belirlenmektedir. MKE A.Ş. nin de Kamu Şirketi olması hasebiyle; Şirkette çalışan işçi arkadaşlarımızın mali, sosyal ve özlük hakları, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ile belirlenmiş olup onların Daimi Kamu İşçisi statüsü ile hak ve menfaatlerinde herhangi bir değişiklik söz konusu olmamıştır.

MKE A.Ş.DE TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ BUNDAN SONRA NASIL DEVAM EDECEKTİR?

MKE A.Ş.nin; sermayesinin tamamı Devlete ait olan bir Kamu Şirketi olması sebebiyle, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolüne uyması yasal bir zorunluluktur.Bu nedenle MKE A.Ş., diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) üyesi olmaya devam edecek, işçilerinin mali, sosyal ve özlük hakları, bundan sonra da daha önce olduğu gibi  “Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü ”ne göre belirlenecektir.Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Kanun hükmündedir. Bu husus, MKE A.Ş. işçilerinin Daimi Kamu İşçisi olmaya devam edeceğinin net bir garantisidir.

MKE A.Ş. ÖZELLEŞECEK Mİ?

MKE A.Ş. özelleşmeyecektir. Bilakis yeni yapımız ile MKE A.Ş. hak ve sorumlulukları güvence altına alınan Kamu Şirketine dönüştürülmüştür. Bilindiği gibi 7330 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin 5 inci fıkrasında;

“Şirket, şirketin hisseleri ve bağlı ortaklıkları; satış, kiralama, işletme hakkının devri ve/veya sair başka tasarruflar yoluyla yerli veya yabancı özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine devre konu edilemez.” hükmü ile Yüce Meclisimiz tarafından özelleşmeyeceği hususu güvence altına alınmıştır.

DEĞERLİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARIM

Dün olduğu gibi bugün de MKE A.Ş. işçileri daimi Kamu İşçisi statüsünde, iyileştirilmiş haklar ile yapılmayanı yapmak üzere ülkemiz Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Güçlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecektir.MKE ailesi olarak daha büyük başarılara imza atmaya devam edeceğiz. Her birinizi sevgi ve muhabbetlerimle selamlıyorum.

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
Subscribe
Bildir

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x